Πρόπολη

Πρόπολη

Πρόπολη είναι οι ρητίνες και τα βάλσαμα που συλλέγουν οι μέλισσες από τα δέντρα, τις αναμειγνύουν με μέλι και κερί, τις εμπλουτίζουν με ένζυμα και ιχνοστοιχεία και τις χρησιμοποιούν για προστασία της κυψέλης από ζώα, έντομα και μικροοργανισμούς, καθώς και για την αποστείρωση των κελιών της κηρήθρας.

Η πρόπολη δεν επιτρέπει την πρόκληση δυσοσμιών και την ανάπτυξη μικροβίων. Περιέχει ρητίνες, βάλσαμα, κερί, αιθέρια έλαια, γύρη, φλαβονοειδή, φαινολικές-αρωματικές ουσίες και ιχνοστοιχεία.

Η πρόπολη είναι μία πραγματική πηγή υγείας, γνωστή από την αρχαιότητα. Τα τελευταία όμως χρόνια η επιστημονική έρευνα έχει αποσαφηνίσει πλήρως τις αξιόλογες αντιβιοτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιμυκητιασικές και αναλγητικές ιδιότητές της, χάρη στις οποίες έχει βρει πλήθος εφαρμογών στη σύγχρονη υγιεινή, θεραπευτική και κοσμητολογία.

Χρησιμοποιείται συμπληρωματικά σε λοιμώξεις του αναπνευστικού, φαρυγγίτιδες, ωτίτιδες, δερματίτιδες, αρθρίτιδες, εγκαύματα, δυσλειτουργίες του κυκλοφοριακού, παθήσεις εσωτερικών οργάνων, μυκητιάσεις, ιώσεις, γυναικολογικά προβλήματα, λοιμώξεις της στοματικής κοιλότητας, παθήσεις και φλεγμονές των οφθαλμών.

ΛίσταΠλέγμα
Εμφάνιση:
Ταξινόμηση ως: